Weerhuisje.nl, all about weather.

Fijnstof meetstation buitenlucht kwaliteit

Meet 2,5µm en 10µm deeltjes. Inclusief temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruksensor.

Fijnstof meetstation buitenlucht kwaliteit
169.00 *Prices include VAT
ManufacturerWeerhuisje
Article codeWH-FS-01

On stock

Fijnstof meetstation
Het WH-FS-01 fijnstof meetstation is een zelfbouw meetstation opgezet door het OK lab Stuttgart. Doel is om via particuliere meetstations inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit om ons heen. Inmiddels zijn er al honderden luchtkwaliteit meetstations. Ook het RIVM ondersteunt dit initiatief: https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

Het project beoogd met relatief goedkope onderdelen zelf een meetstation te bouwen. Op luftdaten.info staat een volledige bouwbeschrijving (grotendeels ook in NL). Met wat handigheid en enige kennis van programma's installeren is de zelfbouw goed te doen. Ga aan de slag op luftdaten.info.

Plug&Play
Als zelfbouw er niet in zit kun je met de Plug&Play oplossing van Weerhuisje.nl toch eenvoudig en snel de luchtkwaliteit in je eigen omgeving meten. Station plaatsen, stekker in het stopcontact en je metingen beginnen.

Hoe werkt het?
Het WH-FS-01 luchtkwaliteit meetstation bestaat uit een aantal sensoren:
Fijnstofsensor. Meet 2,5µm en 10µm stofdeeltjes.
Temperatuursensor
Luchtvochtigheidssensor
Luchtdruksensor

De sensoren zijn gekoppeld aan een controlboard die via Wifi verbonden is met internet. De meetgegevens worden automatisch verzonden naar de centrale database. Je eigen meetwaardes in grafiekvorm bekijken via een link naar de database site.

Waarom meerdere sensoren?
Bij hoge luchtvochtigheid vormt zich een "vochtfilm" op de fijnstofsensor. Dat wordt ten onrechte geïnterpreteerd als fijnstof. De luchtvochtigheidssensor maakt het mogelijk om in de toekomst compensatie voor hoge luchtvochtigheid in de fijnstof meetwaardes te verwerken. Op dit moment is dat nog niet geïmplementeerd.

De luchtvochtigheids- temperatuur- en luchtdruksensor zijn geïntegreerd op 1 module. Deze sensoren zijn rechtstreeks via je browser uit het meetstation uit te lezen.

Meetresultaten
De grafieken zijn er in verschillende tijdspannes:
Dag
Week
Maand
Jaar
Zwevend gemiddelde over de laatste week.
GrafiekenActuele lokale uitlezingen