Weerhuisje.nl. Meer met weer!
Davis weerstations

Davis weerstations

Davis Vantage Pro en Vantage Vue weerstations

Davis in de markt
Davis bevindt zich in het (semi)professionele segment. Daarbinnen levert Davis een ongeëvenaarde prijs/kwaltiteit verhouding wat ertoe leidt dat er binnen dit segment nauwelijks enige vorm van serieuze concurrentie voor Davis is.

Davis is dé keuze voor jou als weerenthousiast en de professional die betrouwbaarheid en nauwkeurigheid op waarde schatten. Ook qua ontwikkelng staat Davis niet stil. Voortdurend worden verbeteringen op de bestaande modellen aangebracht zoals een nauwkeuriger VP2 sensor, een verbeterde regenconus etc.

Met het Enviromonitor systeem laat Davis zien ook innovatieve nieuwe systemen te ontwikkelen. Het Enviromonitor systeem is vooral bedoeld voor de zakelijke markt.

Vantage Pro 2 ontwikkelingen

2000                - Geboorte Davis Vantage Pro1
2003                - VP1 revisie. T/H sensor nu los van ISS board
2005                - Introductie Vantage Pro2  (analoge T/H sensor - 7346.029)
2006                - 1-jan en verder: T/H sensor digitaal
2011                - 1-aug. Introductie "groene stip" dataloggers. Dataloggers van voor deze datum werken niet met de nieuwere stations.
2013                - Vanaf feb: nieuw model (6410) windmeter, versmalde hals. Reed switch vervangen door solid state sensor (electronische schakelaar). Magneet nu in (vervangbare) windspeed cartridge i.p.v. in windcups.
2014                - Verbeterde regenconus met vinger "grips", bird spikes en nieuw vuilfilter.
2016                - 1-jan en verder (mfg codeASxxx en hoger): nauwkeurigheid T/H sensor 0,3 °C - 7346.070
2017                - 1-jan en verder Aerocone regenconus. Aerodynamisch gevormde regenconus met vuilfilter lock in.

Productiedatum van het station achterhalen: Eerste 6 cijfers van Mfg (bar)code achterop console vertalen naar: YYMMDD.
V.b: Mfg code: AA111012P002 > Eerste 6 cijfers: 111012 > jaar: (20)11; maand: 10 dag:12. Console is geproduceerd 12-10-2011

Modellen
De basis voor de Davis weerstations is de Davis Vantage Pro2. Dit weerstation is in verschillende (meer of minder uitgebreide) uitvoeringen beschikbaar. Daarnaast kun je het instapmodel de Davis Vantage Vue kiezen.

De Vantage Vue gebruikt dezelfde techniek als de Vantage Pro2 serie en beschikt over de standaard weervariabelen. De Vantage Pro2 en Vantage Vue zijn volledig compatibel met elkaar. Een Vantage Vue display kan dus prima een Vantage Pro2 buitenunit ontvangen en andersom.

Techniek
 • De stations werken op de 868MHz (EU) frequentie.
 • Voor de overdracht van de weerdata wordt de "frequency hopping"  techniek gebruikt. Dat houdt in dat er steeds op een ander deel van de beschikbare bandbreedte uitgezonden wordt waardoor verstoringen tot een minimum beperkt blijven.
 • De buitenunit (ISS) zendt elke 2,5sec. weerdata naar de ontvanger.
 • Ontvangers hoeven niet handmatig gekoppeld te worden. Je hebt er geen omkijken naar. De ontvanger scanned automatisch de beschikbare stations.
 • De gebruikte materialen voor de buitenunit zijn weer- en UV-bestendig en van een zware kwaliteit.
 • Ook aan de bescherming  van de elektronica tegen weersinvloeden wordt veel aandacht besteed.

Vergelijkingstabel

Vergelijking Davis stations
VgeVue
Vantage Pro2
Vantage Pro2 +
Model weerstation
6250
VP2Vue
6152C
VueVP2
6152
6153
6162C
6162
6163
Draadloze comm. buitensensoren
Extra draadloze opties mogelijk
*
*
*
Koelfan,UV, zonnesensor mogelijk
Incl. koelfan temperatuursensor
Incl. UV en zonnestralingssensor
* Extra draadloze opties:
Mogelijkheid voor aansluiten draadloze windmeterset (6332 + 6410).

Het console
Zowel de Davis Vantage Pro2 als de Vantage Vue beschikken over een uitgebreid console met intern geheugen voor opslag van weerdata. Elke 2,5 seconden worden weergegevens ververst wat resulteert in praktisch real time weerdata.

Vooral voor stormachtige situaties en hoosbuien heb je op elk moment zicht op de actuele situatie. Zo zit je voortdurend bovenop het weer! Verder heeft het console een grafiek met verloop van de laatste 24 uur voor alle weervariabelen.

Daarnaast haal je met een druk op de knop de hoogste/laagste waarden per dag, maand en jaar tevoorschijn. Ook krijg je op het console meldingen over verschijnselen zoals jaarlijks terugkerende meteorieten, de overgang naar de zomer, batterijstatus etc.

Het interne displaygeheugen onthoudt van alle weervariabelen de laatste 25 uur, 25 dagen, 25 maanden, en voor de regen zelfs 25 jaren historische data. Deze data blijft ook na spanningsuitval bewaard (evenals alle instellingen).

De historische data wordt in grafiekvorm getoond. Je kunt alle individuele waarden met bijbehorende tijdstippen eenvoudig bekijken. Het console biedt verder nog plaats aan de optionele datalogger voor het in detail vastleggen van alle weergegevens. Op zowel het Vantage Pro2 als het Vantage Vue display kunnen alarmen ingeslte worden welk een piepsignaal afgeven bij het overschrijden van de aangegegeven limiet.  

Het console wordt gevoed door de meegeleverde netadapter. Voor backup bij stroomuitval kan het console van gewone alkalinebatterijen worden voorzien.
ISS (Integrated Sensor Suite)
Robuuste, corrosievrije en weerbestendige buitenunit. Ingebouwde waterpas voor optimale plaatsing.

Reikwijdte
De krachtige zender in de ISS zorgt voor betrouwbare ontvangst, ook in moeilijke omstandigheden.
Het maximale vrij veld bereik (geen obstakels en goede weersomstandigheden) is 300m. In praktijk zal dit meestal ergens tussen de 50-150m liggen.

Om grotere afstanden te overbruggen zijn allerlei opties beschikbaar. Zelfs buiten bereik van stroom en internet heeft Davis een oplossing voorhanden.
Weerhuisje Davis ISS
Weerhut
De weerhut is opgebouwd uit een aantal gestapelde ringen die voor zowel horizontale als verticale ventilatie zorgen.

De temperatuur- en luchtvochtigheidssensor zit middenin de sensorhut. De weerhut wordt standaard passief geventileerd. Dat wil zeggen, de wind zorgt voor de ventilatie. Bij weinig wind en felle zon met hogere temperaturen krijg je wat last van instraling.

Met een actief geventileerde sensorhut wordt de lucht mechanisch door de hut geventileerd. De ventilator heeft z'n eigen stroomvoorziening. De Davis modellen met geïntegreerde fan werken 24uur per dag. Het grote zonnepaneel laadt de batterijen van de ventilatorunit overdag op.

De fan optie die je later kunt inbouwen zorgt voor lucht circulatie in de weerhut. Het is een zogenaamde daytime fan en werkt alleen als het extra zonnepaneel op de zenderunit licht opvangt. Overdag dus, wanneer je de meeste invloed van instraling ervaart.

Hieronder het verschil tussen passief en actief ventileren.

Stralingsgeïnduceerde fout bij gebruik van:


Passieve sensorhut
+  2 °C         (4 °F)
Ventilator-geactiveerde sensorhut
+  0,3 °C      (0,6 °F)
Verwijzing: RM Young Model 43408 Ventilator-Aspirated Radiation Shield

Bij zonkracht 1040W/m2 - hoogste stand van de zon - wind 1m/s

Windmeter
De windmeter is door middel van een 12m kabel verbonden met het basisstation. Zo kun je de windsensor op een hoge plaats monteren en de basisunit op 1,5m hoogte (standaard hoogte voor temperatuurmeting). De kabel is te verlengen, maar je kunt ook een extra zenderunit gebruiken voor het doorzenden van de windgegevens.

De huidige windmeter maken geen gebruik meer van een meer storingsgevoelige reed switch. De reed switch is vervangen door een solid state switch (elektronisch component).
Regenmeter
De regenmeter is van het type met kantelmechanisme. Elke keer dat de wip kantelt wordt 0,2mm (Europese variant) neerslag geregistreerd. Het water wordt via de baseplate afgevoerd. Je kunt de regenmeter calibreren met de schroeven onder het uiteinde aan beide kanten van de wip.

De regenconus kan van (meegeleverder) bird spikes worden vorzien. Dit voorkomt dat vogels op de rand gaan zitten en...

Het vuilfilter voorkomt dat door bladeren e.d. de afvoer van neerslag stokt of vertraagt.
Solar sensor
De (optionele) solar sensor meet de intensiteit van het zonlicht. De meetwaarde wordt weergegeven in Watts/m2 Hiermee kun je b.v. het rendement van je zonnepanelen bekijken. Met deze meting kun je ook de (gewas)verdamping berekenen. En daarmee de neerslag balans (neerslag - verdamping).
 
De Solar-sensor kan met de daarvoor bestemde beugelset op het basisstation gemonteerd worden. Ook is het mogelijk de sensor verder van het station te monteren om minder last van obstakels te hebben die het zonlicht blokkeren.
UV sensor
De (optionele) UV sensor meet de UV-straling van het zonlicht. Hiermee wordt de de UV-index en de dosis ratio (med) bepaald.
De sensor meet de globale stralingssterkte van de zon. Deze bestaat uit de som van directe straling en indirecte straling (verspreid door de atmosfeer). Indirecte UV is het belangrijkste deel van de totale instraling.

De UV sensor kan met de daarvoor bestemde beugelset op het basisstation gemonteerd worden. Ook is het mogelijk de sensor verder van het station te monteren om minder last van obstakels te hebben die het zonlicht blokkeren.
Dataloggers
Beide systemen (VP2 en Vantage Vue) gebruik van dezelfde serie dataloggers. De datalogger zorgt voor opslag van weerdata en de verbinding met de buitenwereld.

Davis levert dataloggers met diverse types externe koppelingen. De loggers zijn als optie verkrijgbaar en worden alle geleverd inclusief Weatherlink software voor PC of MAC. De dataloggers hebben een capaciteit van zo'n 2500 metingen (alle sensoren). De interval van de meting kan ingesteld worden tussen 1minuut en 2uur. De datalogger wordt geplaatst in het display.

Type                Kenmerken

6510USB        USB aansluiting - geleverd met Windows software pakket.
6520                USB aansluiting - geleverd met Apple MAC software
6555                Netwerk (IP) aansluiting - rechtstreeks te verbinden met de router. Upload weerdata naar weatherlink site.
6510SER        Seriële aansluiting - Kan met speciale USB adapter ook via USB aan PC gekoppeld worden
6544                Seriële aansluiting - Met alarm output module
6540                Voor HAM radio

Alternatief:  Meteobridge
Naast de Davis dataloggers biedt de meteobridge goede alternatieven.
 • Meteobridge Nano
  • De meteobridge Nano is een "datalogger size" meteobridge met alle functionaliteit van een standaard meteobridge. De meteobridge Nano wordt geplaatst op de plek van de datalogger en maakt via het lokale WIFI-netwerk verbinding met internet om data te kunnen uploaden.
  • Meteobridge Nano SD heeft interne opslag en bouwt zelf een weerdatabase op. De functionaliteit van de meteobridge Nano SD is gelijk aan die van de meteobridge Pro(+).  
 • Meteobridge Pro+ (red)
  • De meteobridge Pro+ heeft een integrale Davis ontvanger en kan zowel via WIFI als via een ethernetkabel aan het lokale netwerk verbonden worden.
  • De meteobridge Pro+ werkt onafhankelijk van het Davis display. Er kan dus ook gebruik gemaakt worden van enkel een Davis buitenunit (ISS) in combinatie met de meteobridge Pro+
.